Alzheimer hastalığında çok sık soruların cevabını vermeye çalıştık.
Beyindeki limbik sistem adı verilen ve dürtülerimizi , içgüdülerimizi ve duygularımızı , hislerimizi oluşturan alanlardaki nöronların hasarı sonucu meydana gelen bir durumdur. Bunun yanında bu sistemin bozulmaya başlamasıyla depresyona eğilim , durgunluk hali , sıkıntı , halüsinasyon gibi belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Yine bu zamanlarda alzheimer hastalarında cinsel istekte bir artış durumu gözlenir. Kişi kendini engelleyemediği için cinsel ağırlıklı konuşmalar , etrafındakilere imalarda bulunmalar , hatta taciz etme eğilimleri görülebilir.
Alzheimer hastası kişide oluşan ilk belirtiler sık sık unutmadır. Eşyaların yerleri , odaların yeri ve yönü , konuşma sırasında kelimelerin kullanımında unutkanlıkla başlar. Genellikle uzun konuşmalar yerini kısa ve sık sık aynısı tekrarlanan cümlelere bırakır. Son evrede alzheimer hastasının sürekli uyuması durumu da sık görülür.
Bu hastalığın en önemli iki semptomu sıkça unutmak ve gündelik konuşmalarda kelimelerin devamının gelmemesidir. Dil becerilerinin azalması olarak ta anlaşılabilir. Fakat şu unutulmamalıdır , her unutkanlık alzheimer belirtisi midir , tabi ki hayır. Yine de bu belirtiler çoğalıyorsa en kısa zamanda bir nörologa gitmekte fayda var.
En son güncel haberlere göre maalesef bu hastalığın kesin bir tedavisi şu ana kadar modern tıp tarafından bulunamamıştır.
İnsanın beynindeki nöronlarda bulunan beta amiloid proteinlerinin bazı nedenlerden dolayı artması ile meydana gelir.
Bazı etkili ilaçların hastalığın ilerlemesinde olumlu sonuçları olduğu klinik deneylerde ispatlanmış.
Antiinflamatuar yiyecekler yemek bu hastalığa en iyi gelen beslenme şeklidir. Bol meyve sebze , baklagiller tüketimi , balık eti tüketimi ve kuruyemiş olarak ta fındık tercihi , hastalığa yakalanma riskinizi azaltacaktır.
Alzheimer hastalığında zaman geçtikçe hastanın özellikle yutkunma yetisi azalacağı için yemek yemede ciddi problemler başlar.Yine hareket becerilerinin azalması sonucu vücutta diğer organlarda hasarlar meydana geleceğinden , kişinin ölümü bu şeklide olur.Alzheimer hastalarının nasıl ve neden öldüğü sorusunun cevabı da budur kısaca.
Bunun kesin bir zamanı olamaz. Ancak istatistiklere göre bir hasta ortalama 8 ile 20 yıl arasında yaşar. Burada en önemli konu hastanın yaşam kalitesidir. İyi beslenme , konforlu ışık alan bir mekan , temiz bakım ve zaman zaman yaptırılan gezintiler yürüyüşler ile hem hastalığın ilerlemesi yavaşlar hem de hastanın yaşam süresi uzayabilir.
Bu hastalıkta birinci derece akrabaların birinde meydana gelmiş olması sadece hastalığa yakalanma ihtimalini biraz artırır , ancak kesinlikle gen aktarımı sonucu aileden kişiler de hastalanacak diye bir durum yok.
Evet, alzheimerde görülen semptomların en yaygını maalesef unutkanlik hastaligidir. Ancak yoğun iş hayatı , stres , aşırı düşünme gibi durumlar da unutkanlığa sebep olabilmektedir.
Geriatri daha çok yaşlılık doktorluğu şeklinde tanımlanabilir. İleri yaşlarda sağlık sorunlarını tespit eden ve bunların tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Eğer hastanızda stres ve agresif durumlar oluşuyorsa bu konuda doktoruna danışmanız halinde sakinleştirici ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar sinir hücrelerinin birbiriyle iletişimini düzenlediği için bu hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Böylece doktorunuzun yazdığı antidepresanların hafızaya da iyi gelmesi olasıdır.
Devlet hastanelerinde sağlık kuruluna başvurmak koşuluyla bu işlem başlatılabilir. Alzheimer hastasına hastalığın evresine göre yüzde kaç rapor verileceğine kurul karar verecektir. İleri evrede alzheimer hastaları yüzde 40 ile yüzde 90 oranında engelli raporu alabilmektedir.
Alzheimer hastaları gerekli engelli raporunu aldıkları takdirde ve bu engel oranı en az yüzde 90 ise ötv indiriminden faydalanabilirler. Taşıtın engelli veya malul tarafından kullanılamaması durumunda zorunlu durumlar dışında , ilgili taşıtın engelli veya malul kişinin istifadesine hazır bekletilmesi gerekir.
Telif Hakkı © 2024 Alzheimer Tedavi - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli